Nastává nejvyšší čas na pečení vánočních perníčků. Udělejte svým dětem radost a upečte letos na Vánoce perníčky inspirované postavičkami Maileg. Kluky potěší vojáčci, holčičky zase vánoční skřítci.

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně medových perníčků. Jejich nezaměnitelné aroma provoní celý byt, děti je milují a rády pomůžou při pečení. Ještě radši se ale chopí ochutnávání. Pokud vám čirou náhodou perníčky zbudou až do Vánoc, můžete jimi krásně nazdobit i vánoční stromeček.

Dlouho jsme hledali zajímavý nápad pro letošní pečení, až jsme narazili na inspiraci u paní Aleny, která už sedm let vede v Havířově Tvořivé večery. Její provedení nás uchvátilo a chceme se s vámi o inspiraci podělit. Pojďte se s námi připravit na Vánoce!

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Perníčky inspirované postavičkami Maileg potěší každé dětské srdíčko, tak proč je nevyrobit třeba dětem na školní vánoční besídku? Klukům můžete napéct vojáčky, holčičky budou mít radost z Pixy skřítků. K vojáčkům můžete napéct také bubínky a pro další tvary využít například vykrajovátka na sušenky z naší nabídky.

 Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Pro všechny postavičky vykrajovátka Alena neměla, tak jak si poradila? „Pro vykrojení vojáčků jsem si pomocí kleští zformovala vykrajovátko, které mělo původně tvar velikonočního vajíčka. Pro bubínek jsem stejným způsobem využila vykrajovátko kulaté. Skřítky jsem si namalovala na kus tvrdého papíru, vystřihla a podle šablonky vykrojila nožem.“

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

A jak připravit samotné těsto?

Každá rodina má svůj vlastní osvědčený recept na medové perníčky, paní Alena nám poskytla svůj vlastní osvědčený recept na ty nejlepší perníčky.

Ingredience:

50 g Hery

100 g medu

3 vejce

250 g cukru moučka

1 lžička jedlé sody

perníkové koření

650 g hladké mouky

1-2 lžíce kakaa

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Postup:

Dle Aleny není postup nijak složitý: „Heru a med společně rozpustím a nechám vychladnout. Vajíčka, cukr moučka, lžičku jedlé sody a perníkové koření smíchám a ušlehám, poté přidám vychladlé máslo s medem. Následně smíchám hladkou mouku s 1-2 lžícemi kakaa a přidám ke zbytku ingrediencí. Pak už jen na vále zpracuji těsto, aby bylo dobře smísené.“

Těsto je následně vhodné zabalit do potravinářské fólie a nechat odležet 2 až 3 dny v chladnu. Není to však nutně podmínkou.

 Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Po odležení je těsto potřeba vyválet na moukou posypaném vále na přibližně 0,5 cm silnou placku. Poté můžete vykrajovat tvary a pokládát na plech vyložený pečícím papírem. Doporučujeme péct 3-5 minut na 225 stupňů (pokud pečete v elektrické troubě). Po vytažení ihned potřete rozšlehaným vejcem s troškou cukru moučka.

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Tip paní Aleny: „Pokud jsou perníčky určeny na ozdobení vánočního stromečku, nesmíme do nich zapomenout ihned po vytažení z trouby udělat dírky, kterými později protáhneme mašličky. Používám k tomu brčko nebo silnější špejli.“

Perníčky můžete zdobit klasickou bílkovou polevou nebo polevou královskou. Polevu lze také nabarvit gelovými potravinářskými barvami.

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

A jak na polevu?

Ingredience:

1 bílek

150 g moučkového cukru (je třeba alespoň 3x prosít na jemném sítku)

1 lžička citronové šťávy

 Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Všechny tři přísady šlehejte 3 minuty elektrickým šlehačem. Správná konzistence se pozná podle toho, že se „táhne na nit“. Pokud se chystáte perníčky „vybarvovat“, přidejte do polevy ještě půl bílku navíc, vyšlehejte a nanášejte ji štětečkem.

Přejeme Vám klidný advent, krásné Vánoce a úspěšné pečení.

Alena & Bella Rose

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!