Zanedlouho nás čekají snad nejoblíbenější svátky z celého roku, a to Vánoce. Na Vánoce se těší nejen děti, ale i dospělí. S Vánoci se mimo jiné pojí spousta tradic a zvyků a právě na ně se podíváme v dnešním článku. Připomeňme si tradiční české vánoční zvyky.

Jen málokteré období v roce je opředeno tolika tradicemi, zvyky a pověrami jako Vánoce. A protože se Vánoce kvapem blíží, pojďme si připomenout naše krásné české vánoční zvyky a tradice, které by rozhodně neměly být zapomenuty ani v dnešní uspěchané době.

 

vanoce

 

1. Lití olova

Lití olova patří ke staročeským zvykům, který je stále velice oblíbený. Je sice trochu náročnější na přípravu, ale stojí to za to. Lití olova spočívá v tom, že se nad plamenem roztaví kousek olova a ten se následně vylije do nádoby s vodou. Podle ztuhlého tvaru poté přítomní usuzují, co dotyčného člověka čeká.

 

Lití olova

Foto zdroj: Pinterest 

 

2. Pouštění skořápkových lodiček

Dalším hezkým zvykem je pouštění lodiček z ořechových skořápek. Lodička vznikne rozpůlením vlašského ořechu, jehož skořápka se vyprázdní a pomocí trošky roztaveného vosku se do ní připevní malinká svíčka. Ořechové lodičky se zapálenou svíčkou se následně vypustí do nějaké větší nádoby s vodou. Jejich plavba naznačuje životní dráhu toho, kdo lodičku pustil. Pokud svíčka vydrží dlouho svítit, čeká dotyčného dlouhý a šťastný život. Když se lodička drží u břehu, její majitel zůstane doma. Jestliže vyplave na volnou vodu, vydá se na cesty.

 

Pouštění lodičekFoto zdroj: Pinterest

 

3. Házení střevíce

Oblíbeným zvykem je také házení střevíce. Svobodné dívky se na Štědrý den můžou zeptat osudu, jestli je v následujícím roce čeká svatba. Dívka hodí střevíc přes hlavu, a pokud dopadne patou ke dveřím, zůstane doma, jestliže špička míří směrem ven, čeká na dívku láska, svatba a odchod od rodičů.

 

 

srdicka

4. Rozkvetlá Barborka

Zejména mezi svobodnými dívkami je rozšířený zvyk, že si mladá dívka na svátek svaté Barbory utrhne větvičku např. z třešně, a pokud jí větvička do Štědrého dne rozkvete, do roka se vdá. Větvičku si však může utrhnout kdokoli. Když rozkvete, je nádhernou vánoční dekorací.

 

Rozkvetlá BarborkaFoto zdroj: Pinterest

 

5. Krájení jablíčka

I v dnešní době je stále velmi rozšířené a oblíbené rozkrajování jablíček. Po štědrovečerní večeři si každý může rozkrojit jablíčko. Kdo najde pěticípou hvězdičku ze zdravých jadérek, toho v následujícím roce čeká štěstí. Je-li jadřinec červivý, může přijít nemoc. A jsou-li jadérka ve tvaru křížku, může se stát nejhorší.

 

6. Půst

Známou vánoční tradicí je také štědrovečerní půst. Za starých časů se vánoční půst dodržoval během celého adventu, nyní jej spousta lidí praktikuje alespoň na Štědrý den. Ovšem v každé rodině je to jiné. Někde opravdu celý den nic nejí, jinde si dají alespoň snídani v podobě vánočky, další mají oběd například v podobě zelné polévky.

Často dodržují půst hlavně děti, protože je jim slibováno, že pokud vydrží celý den nejíst, uvidí zlaté prasátko. 🙂 Ale jedno mají všichni společné, celý den se čeká, až vyjde první hvězda a začne kouzelná štědrovečerní hostina, kdy se všichni dosyta nají.

 

prasatko

Při štědrovečerní večeři je také zvykem, že se pod talířky vkládají rybí šupinky, které si potom dá každý do své peněženky a zajistí si tak dostatek financí po celý příští rok. Tradic je opravdu mnoho a každá rodina má své oblíbené.

 

Štědrovečerní tabule

 

Pověry

Štědrý den se však také pojí s různými pověrami a zákazy. Věděli jste například, že během dne se nesmí doma zametat a vynášet z domu smetí a odpadky, protože byste si vynesli štěstí? Na Štědrý den se také nesmí prát prádlo, přináší to prý smůlu. Nesmí se čistit stáje a chlévy, jinak by dobytek začal kulhat. Pokud ten den něco rozbijete, střepy vám přinesou neštěstí. Před půlnoční mší nesmíte plést a šít, protože by vaše dílo zničily myši. Také se nesmí zatloukat hřebíky. Raději ani nepište svému milému či milé, v lepším případě by to mohlo způsobit rozchod, v tom horším i smrt. Možná jsou některé pověry trošku úsměvné, ale proč riskovat, že? 🙂

 

Štědrovečerní tabule

 

Dnes jsme se tedy společně podívali na české vánoční zvyky a tradice. Pokud máte chuť dozvědět se něco i o Vánocích v severských zemích, stáhněte si náš nový e-book Vánoční svátky s krásnou atmosférou, ve kterém najdete spoustu zajímavostí a vánočních tipů, rozhovory a také recept na dánskou vánoční pochoutku.

Přejeme vám krásný předvánoční čas!

Lenka & Bella Rose

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!